Corylus colurna ’VDB Obelisk’

Acest alun turcesc, care este spectaculos datorită coroanei sale în formă pirmanidală, a fost descoperit de către domnul P.C.M. Van den Berk și crește într-un grup de arbori existent în Schijndel. Domnul Van den Berk a anticipat că forma coroanei va face din acest cultivar un arbore perfect pentru aliniamentele bulevardelor.

Corylus colurna ’VDB Obelisk’ este un exemplu excelent de a arbore rezistent la schimbările climatice. Acest arbore este foarte puternic și rezistent la secetă, fiind aproape deloc dispus la boli. Are puține pretenții în ceea ce privește solul. Coroana sa regulat-columnară crește până la o lățime de aprox. 6 metri, fiind  potrivit pentru străzi mai înguste. Arborele produce foarte puține fructe. Beneficiază de un sistem radicular adânc, arborele fiind bine ancorat. Frunzele cu peri sunt eficiente în capturarea particulelor în suspensie. Toate aceste caracteristici justifică alegerea acestui cultivar pentru amenajările din mediul urban.

Acest alun turcesc este de asemenea grațios. Trunchiul dezvoltă o scoarță aspră și plină chiar și la o vârstă fragedă. Ramurile sunt acoperite cu o scoarță moale, de plută. Frunza este ovoidală spre ovată, cu marginea dublu serată. Baza frunzei este vizibil în formă de inimă. Floarea este formată din amenți masculi care atârnă grațios și de o floare-femelă discretă, de culoare roșu-violet. Ele devin vizibile înainte de iarnă.